morning-star
Международен фестивал на изкуствата "Утринна Звезда"
Жури на МФИ Утринна Звезда

Жури на МФИ Утринна Звезда

РОСИЦА ПАНАЙОТОВА ГРИГОРОВА

РОСИЦА ПАНАЙОТОВА- ГРИГОРОВА д-р РОСИЦА ПАНАЙОТОВА- ГРИГОРОВА

изявените сопрани изпълнители на българска и чуждестранна съвременна музика. Завършва висшето си образование в Националната академия за музикално и танцово изкуство – Пловдив, като едновременно с това специализира при Петер Шраер и Лоре Фишер в Международен музикален семинар – Ваймар.Участвала е в редица български и международни конкурси, има  над 70 солови записи в Българското национално радио.Осъществила е редица премиерни изпълнения на творби на български автори между които Д. Тъпков, Г. Минчев , Р. Търмъков, Г. Арнаудов, А. Букурещлиев, П. Дундаков, Р. Бальозов,  българска премиера на музика на Л. Берио, изнасяла е солови концерти в Италия, Германия, Словакия, Унгария и др. Дългогодишен програмен директор на департамент „Театър” и редовен преподавател в Нов български университет./ департаменти „Театър“ и „ Музика“. момента Директор на образователен център "Експлораториум"

Янаки Дерменджиев

Янаки Дерменджиев е независим разпространител на филми, мениджър в "А плюс филмс".Силата на Янаки, по преценката на всички, е в това че той е истински будител за възраждането на старите киносалони в България и изграждането на нови. Примерът, който дава в това отношение, вече има своите реални резултати - откриха се много нови киносалони в различни точки на България. На Янаки Дерменджиев и Борислав Лалев е заслугата за възкресяването на бившето кино "Лъки Синема" като нов филмов център в Пловдив, с идеята там да се показват предимно фестивални и стойностни филми.Янаки и Христо Дерменджиеви получиха признание от „Европейските кино награди“, организирани от „Europa Cinemas”, в категория „Предприемач на годината“. Церемонията по награждаването се е състояла на 22-и ноември в UCI Cinemas, Лисабон.

Кирил Костадинов

хореограф Член на Международен танцов съвет към Юнеско.Международен съдя по Хип хоп /стрийт денс. Национален мениджър на танцовия сектор в България, Член на Балканския комитет на FIPASS - Международна федерация за сценично-спортни изкуства), която е акридетирана от C.S.A.In. (корпоративни и индустриални спортни центрове), институция призната от Италианския национален олимпийски комитет .

Тони

Поп певица, композитор, танцьор, завършила НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"- специалност "Мюзикъл". Изпълнител на хита ' Както преди'.

Мария Касабова

Завършва НУТИ, гр. София, а след това и Кралската Академия в гр. Антверпен, Полша - класически балет, с профилирано изучаване на модерни и съвременни танцови техники. Солист в Lodz Opera House в Полша. Работи с редица известни хореографи като Морис Бежар, Иржи Килиан, Форсайт и много други. Когато се завръща в България, Мария постъпва на работа в Балет Арабеск.

Пирина Христова

Завършва в НМУ "Любомир Пипков" - народно пеене в клас на Светла Цветкова и Биляна Соколова. Магистър в Софийския университет, музикална педагогика. Участвала е в множество конкурси и събития, от 2014г. пее в хор "Космически гласове", понастоящем хор "Ваня Монева". Участва в "Гласа на България".

Илка Димитрова

Завърши на Музикалната академия със специалност "музикална педагогика" . Музикален редактор, водеща и автор на фолклорни предавания в БНР - пр. "Хоризонт" и " Хр. Ботев".

Минко Ламбов

Български композитор българска поп-операта „Рибарят и неговата душа“ по едноименната приказка на Оскар Уайлд. Автор на либретото на Ана Топалова. Автор е на над 500 композиции и аранжименти в различни жанрове (поп, джаз, етно, класика, детски песни и много други).

Марияна Въдрак-Украина

Музикант, диригент, Директор на отдел за подготовка на актьорски кадри при Национален Заслужил Академичен Украински Народен Хор на Украйна им. Г. Веревка, Киев/Украйна.

доцент Олена Шевченко

Хормайстор и диригент , педагог на катедра музика в Киевски университет/Украйна.

Анна Уварова

Анна Уварова – ведущий мастер сцены, заслуженная артистка балета. Лауреат международных конкурсов: – „Гран-при” конкурс артистов балета „Сочи” на Григорович. – Конкурс артистов балета г.Москва - І премия за 2001,2003,2004 годы. Работала в Америке, Канаде, Англии и Швеции.

Иван Кръстев

Иван Кръстев – композитор диригент вокален педагог.Работи с най-известните бълг. изпълнители. Десет години работи с Маргарита Хранова.

Маргарита Емилова Божилова-Андонова

Маргарита Емилова Божилова-Андонова е родена на 4.01.1972 г. в гр. София. Завършила е НАТФИЗ „Кр. Сарафов” през 1994г. специалност „Актьорско майсторство за Драматичен театър”, с художествен ръководител проф. Надежда Сейкова. Работила е като актриса в Пернишкия драматичен театър “Боян Дановски” 1994-1999 г. Участвала е в телевизионни и кино продукции. Работи като гост преподавател в НАТФИЗ от 2011г. През 2015г. защитава докторска дисертация на тема: “Паралели между драматичния театър и театъра на движението на ХХI век” . От 2016 е преподавател в НАТФИЗ в специалността “Театър на движението”. Сценарист и режисьор на филма “Жената” 2016г.

Чанг Тхе Чунг

Завършил НУТИ и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив . Премиер солист на държавен балет „Арабеск” и балета на ДБМЦ преподавател в НАТФИЗ и ЮЗУ „Н.Рилски”. Носител на мнозина награди.

Димитър Желев

Димитър Желев е един от малкото дипломирани хореографи в България, който практикува собствената си професия в сферата на уличните танци. Дългогодишният му опит спомага за това часовете му да са систематизирани, целенасочени и да развиват конкретни качества у танцьорите. Преподава основните движения, акции на тялото и бази в стиловете хип хоп, попинг, локинг и хаус. Разяснява музикалността в танците.Работи с огромно уважение и любов към хората и винаги обръща лично внимание. Посещавал е два пъти най-големия танцов лагер в Европа: SDK - Чехия. Обучавал се е при хореографи, работили със световно известни изпълнители като Майкъл Джаксън, Джанет Джаксън, Линкин Парк, Пинк, Миси Елиът и много други.

Борис Бойко- Виница / украйна

Хореограф, художествен ръководител на Народен ансамбъл „Радост“ – победители в множество национални и международни фестивали и конкурси.

Ирина дубровина- бургас / казахстан

Хореограф и балетен танцьор. Педагог и хореограф на Союза на Балетмайстори по съвременна хореография на Р.Казахстан. Педагог по съвременна хореография в Академия на изкуствата в гр.Астана-Казахстан.Главен балет-майстор на „Бейби -бал” в Виена. Завършила институт по педагогика и хореографско изкуство Searching (Dance Nationa Centre) Париж (Франция) , Майсторски класове на Фредерик Leskur (Франция) , Lorance Levaser (Франция) ,Фабиен Rebel (Швейцария) , Анна-Мария Poraz (Франция) , Майсторски класове на балет Lotaringii (Франция), Луис Damas (Португалия) ,Майсторски класове на Alexandr Gurvich (Русия) . Хореограф на мнозина международни балетни постановки.

Тони

Петър Писарски

Петър Писарски – музикант , музикант и Председател на сдружение “Независими автори, музиканти и продуценти” , един от основателите на група „Атлас”.

Реми Тойн

Танцьор във „FOOTPRINTz/Makosa Nostra“ . Брейк и хип-хоп танцьор. Носител на награди за „All Styles“, „Hip-hop“ и „B-boying“ състезания. Член на жури на много от състезанията в стрийт направленията в България.

Силвия Якорудска

Занимава се с хип-хоп танци от 13 години.Първия dancehall клас на който е била е на Laure Courtellemont през 2013-та SDK в Чехия. След това Big Up dancehall Kemp 2014/15 във Франция. Учила се е от много големи имена в dancehall средите: Global Bob, Queensy BLZ, Stacy, Orville The Professor, Jr. Black Eagle, Camron one-shot, Lil Gbb, Ladycunfaya, Rodrig Rebel'z.През 2014/15 във Франция се запознава и с творчеството на Andrey Boyko и Kapela n Bobson (afro house). На родната сцена 'CC' е безспорна Dancehall Diva! Работи с артисти като: Real Action, Joseph Go и Janca J, Admiral C4C, Jahmmi Youth, 100 Kila, Varna Sound, Bob 2 Lica... Заедно с групата си 'LIONS CREW' реализира четири самостоятелни спектакъла във "Варна Фестивален комплекс"!

Доц.д-р Георги Метев Петков

КОМПОЗИТОР, ДИРИГЕНТ, ПРЕПОДАВАТЕЛ в департамент Музика на НБУ от 1998г. Носител на наградата на Ректора за изявен преподавател на НБУ.Работил е като диригент на професионалните фолклорни ансамбли: „Добруджа”, „Габрово” и НФА „Филип Кутев”. От 1999г. е диригент и художествен ръководител на женски хор „Български гласове – АНГЕЛИТЕ”, с който печели наградата „Гостуващ артист на САЩ за 2000г.” Диригентски изяви - над 800 концерта у нас и в чужбина. Композиторско творчество - над 250 заглавия, част от които се тиражират от световни музикални компании.Композитор и аранжор на десетки международни музикални проекти съвместно със световно утвърдени имена като: Адриано Челентано, Боби Макферин, Енрике Моренте, Антонио Форчеоне, Арканхел и много други .

Марио Егов Художественият ръководител на бургаския фолклорен ансамбъл "Странджа" - Марио Егов, носител на престижната награда "Кристална лира - 2017" в раздела "Танцов фолклор".

Главен асистент д-р Анна Пампулова.

18 години е балерина в Национална опера София. Хореограф и режисьор наредица танцови и театрални спектакли на сцената на Народен театър "Иван Вазов", Софийска опера и балет, Държавен балет "Арабеск", Държавна опера-гр. Пловдив, Държавна опера Стара Загора и други театри в страната и чужбина. Преподавател в Нов български университет, с докторска степен в областта на музикалното и танцово изкуство. Работи в областта на киното като актриса и хореограф. Притежател на множество награди и отличия на международни и национални танцови конкурси, в раздел-съвременна хореография.

Aсен Драгнев

Завършено образование-Българската Музикална Академия-Естраден факултет (1981).Работил с група „СПРИНТ ,Дует”Ритон”, Маргарита Хранова, Васил Петров, Панайот Панайотов, група” Н Л О, Петко Петков и Стефка Минева,Кристина Димитрова,Чочо Владовски,Орлив Горанов,Жан Шейтанов,Силвия Кацарова, Васил Найденов, Тоника СВ ,Георги Христов,Богдан Томов,Лили Иванова,Борис Годжунов,Стенли,Йова Иванова,Роксана Белева,Ирина Флорин,Румяна Коцева и др.Автор на аранжиментите на повече от 500 песни за издадени албуми на солисти и групи.

доц. Таисия Янбастиева

Професор по Сценично движение в НАТФИЗ”Кр.Сарафов”, София, България . Член на Академичен съвет на НАТФИЗ”Кр.Сарафов” . Председател на Гилдия на театрални педагози –САБ . Член на борда на съветници на International Theatre lab – Норвегия.Образование: ЛГИТМиК, г. Санкт-Петербург, Русия, Специалност “Актьорско майсторство за театър и кино” Аспирантура и специализации:

  • “Сценическо движение и фехтовка”в катедраОСД на ЛГИТМиК, г.Санкт-Петербург, Русия с научен ръководител проф. И.Е.Кох;
  • “Пластика и акробатика” в Teaterhochschulе г. Лайпциг, Германия;
  • “Пантомима” в катедра ОСД, ВИТИЗ,при проф. В.Инджев Преподавателска дейност:
  • 1970-1971 – Театрално училище г.Свердловск /Екатеринбург/,Русия - преподавател по сценично движение, фехтовка и ритмика;
  • 1994 –2013гг ЮЗУ “Неофит Рилски”-Факултет по изкуства – хоноруван преподавател по актьорско майсторство и Сценично движение ;
  • 1997 – Вergen Teaterskole – г.Берген Норвегия – преподавател по сценично движение и фехтовка;
  • от 1970 и по настоящем, последователно щатен асистент, доцент, професор в НАТФИЗ”Кр.Сарафов”.

Над 180 постановки по пластика, танци, сценичен бой и фехтовка в различни театри на страна и чужбина. Многобройни участия в фестивали, научни конференции, симпозиуми и семинари на международно ниво. втор на редица научни доклади и публикации между които и книга “Пластическа изразителност на актьора”. Педагогически и научен интерес на автора представляват пластика, пластическа култура и пластическа изразителност на актьора за драматичен театър

Доц. д-р Велимир Велев

Актьор, режисьор, педагог. Преподавател НАТФИЗ „Кр. Сарафов“- София по Сценично движение, Движенческа и контактна импровизация, Театър на маските, Клоунада, Движенческа антропология, Актьорска ритмика.

Дългогодишен преподавател в Национална академия по изкуствата в Осийек, Хърватска, Национална театрална академия в Цетия, Черна гора.

Анна Квелде/Латвия/

Магистр по хореография,Представител на Азиатска спортна федерация.

Олеся Пантикина

Хореограф на балет „Арабеск”. Преподавател е по съвременни танцови техники в Национално училище за танцово изкуство(НУТИ) в София. Специализира съвременни танцови техники като Contemporary, Марта Греъм-техника, Модерен джаз и степ, импровизация и композиция на танца, в Танцова академия, Кьолн-Германия, Международна лятна балетна академия-Варна и др.

Константина Ханджиева

Солистка в балет „Арабеск“, преподавател в Националното училище за танцово изкуство.Като изпълнител работи със световно известни български и чуждестранни хореографи.Като хореограф прави постановките- в балет Арабеск, хорография за сериалите „Стъклен дом” и „Под прикритие”,хореографски миниатюри за професионални балетни конкурси и концерти на Националното танцово училище, хореографии за Националната опера и много други.

Риолина Топалова

Балерина, хореограф и режисьор в Софийска опера и балет. Преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив и преподавател в Национално училище за Танцово изкуство.

Иван Тодоров

Иван Тодоров- е доайен на български хореографи, със значителен принос в развитието на българския сценичен танц . Преподавател в Държавното хореографско училище от основаването му до 1964 г., Иван Тодоров обучава първите поколения професионални танцьори, като изгражда уважение към изворите, стремеж към детайлно познаване на спецификата на всяка една област и точна мярка и вкус при интерпретацията.

Румяна Кралева

Румяна Кралева- Треньор и съдия по художествена гимнастика.

Доц. Катя Кайрякова

Доцент по хореография в специалност "Хореография - Български народни танци" във Варненски свободен университет и Главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци "Шумен".

Нина Козина

Завършва Държавно Хореографско Училище – София,отдел Класика. Специализира в Киев, а по-късно работи в Плевенската Опера. Започва своята дейност във Вариетето през ’70 години. През цялото това време активно работи във всички сфери на танцовото изкуство. През 2001г. получава звание “Хореограф на годината” от съюза на Вариететните артисти. По настояще е преподавател във ВСУ “Черноризец Храбър”, профил – Съвременен танцов театър.

Ивайло Иванов

Бакалаварска степен с професионална квалификация хореограф-педагог и специализация музикална и театрална драматургия, завършва 2004 год. във ВСУ “Черноризец Храбър” гр. Варна. Завършва магистратура с професионална квалификация магистър по българска народна хореография в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив през 2005 год. 2008 год. до момента е хореограф на Фолклорен ансамбъл към Академичен танцов театър при ВСУ”Черноризец Храбър”. Преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" от 2008 год.

Галин Гинев

Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Боньо Лунгов през 1997 г. Актьор в трупата на театър "Албена". От 1999 г. - актьор в ДКТ - Варна. Участие в детско предаване на ТВ "Ариел" - "Приказки с какво"; телевизионна игра по М-САТ "Елементарно, Уотсън"; в радио и телевизионни реклами, както и в сериала "Стъклен дом ". Награди: индивидуална награда "Варна" за младо дарование, колективни награди "Варна" за спектаклите "Фолклорни фантазии", "Бастард" и "Пещерата сенките", колективни награди от международни фестивали за спектаклите "Фолклорни фантазии" и "Палечка".

Биляна Проеска

Професор – Р.Македония – директор на СОУ „Наум Наумовски Борче” , художествен ръководител на младежки театър „Арт Крушево” .

Алла Буренкова

Хореограф , председател на союза на хореографи по модерна хореография на Казахстан, председател на Световна система на Младежки център "Розова грива".

Деница Дикова

Хореограф съвремени танци и пърформанс.

МАРГАРИТА МАРИНОВА КРЪСТЕВА – СТОЙЧЕВСКА

Бакалавър по българска хореография и магистратура по автентичен фолклор. От 2002 г. назначена за редовен асистент по българска хореография в Нов български университет. През 2010 г., защитава докторска степен по музикознание и музикално изкуство (българска народна хореография).Ръководител и хореограф на фолклорен танцов състав „Тропанка”.

Анна Донева

Анна Донева е хореограф и директор на Националното училище за танцово изкуство. Тя започва танцовото си обучение в Националното училище за танцово изкуство в София. През 1999г. завършва балетна педагогика в НМА “П. Владигеров”. През 2001г. се дипломира в Лабан Център Лондон. През 2011 завършва Магистратура – Балетна режисура. Хореограф e на редица танцови миниатюри . Преподава и е член на жури на балетни семинари и конкурси в България и Италия. През 2008г. с танцовата си миниатюра “Българска роза” представя България на Европейската танцова платформа във Франкфурт и е поканена да бъде представител за България в Европейската танцова организация “AEROWAVES”, какъвто е до 2011 година.

Виолета Любомирова Петрова

Професионална класическа балерина, хореограф , балетен педагог и режисьор, завършила Националната консерватория "Панчо Владигеров" със специалност балетна педагогика. Артистичен директор в две световноизвестни компании, ръководител на голяма международна група изпълнители, и повече от 30 шоу продукции поставени на сцена в стил-модерен балет, Латино ритми, Африкански тъпанни ритми, джаз, Las Vegas стил, земна и въздушна акробатика.8 години хореограф и артистичен директор на театъра и шоу спектаклите на “Allegro Resort and Casino” – остров Аруба.

Ерик Янес Тапиа

Професионален акробат, танцьор и преподавател на латино ритми и инструктор по Зумба. Завършил : Академия по спортна гимнастика “Guillermo Yabre” – Хавана , Куба Национална академия по спортна гимнастика “ Martires De Barbados” – Хавана, Куба Национално спортно училище със спортна гимнастика – Хавана, Куба Национален университет по физическа култура и спорт – “ Manuel Fajardo” – Хавана, Куба Национално училище по цирково изкуство- Хавана, Куба